Българските щандове – окончателно и в закона

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Многочасовите дебати за българските стоки в големите търговски вериги отново провокираха разправии между БСП и ГЕРБ в пленарна зала. Както вече "Труд" съобщи, с промени в текстовете се налагат и глоби на хипермаркетите, които не продават българско производство на обособени места.

"Нека да обърна внимание на народните представители, че целта е да дадем една рамка. Да дадем възможност на Министерски съвет със свой акт да определи какви действия следва да бъдат предприети. На първо място да се осигури на българските производители да продават своята продукция в тези вериги от магазини", посочи част от аргументите си за поправката Красимир

Ципов от ГЕРБ. И обясни, че целта е да бъде създаден един механизъм, който да даде възможността на българските производители да предлагат и реализират своята стока в тези вериги от магазини.

От БСП предложиха в обекти за търговия на храни с годишен оборот над 2 милиона лева, част от количествата на предлагани продукти, които са традиционни за България – редки плодове и зеленчуци, месо, мляко и млечни продукти, задължително следва да бъдат произведени в страната.

Депутатите приеха и поправките в закона за търговския регистър предвиждат, че от януари 2022 г. фирмите ще подават годишните си отчети електронно и на едно гише, от което после съответните институции НАП, Търговския регистър и НСИ ще вземат документацията. От 1 януари 2022 г. отпада и държавната такса за обявяване на годишните финансови отчети и тази процедура става безплатна.

Заедно с още четири компании

Billa, Kaufand, Lidl и Фантастико видяха преразпределяне на пазара

Постановлението е неработещо

Общо осем големи търговски вериги за хранителни и други стоки се обявиха против мерките, с които се налагат задължителни щандове за български стоки.

От ръководствата на Billa, Kaufand, Lidl, Фантастико, dm, ProMarket, T MARKET и Аванти заявиха в обща декларация, че приетото постановление от кабинета е неработещо на практика. Ние подкрепяме българските производители и фермери – щандовете в нашите магазини сами говорят за това, казват в разпространеното писмо от хипермаркетите.

"С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители, за сметка на други", се посочва още в декларацията на търговските вериги. И припомнят, че чрез новите правила "преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя".

Както вече стана ясно, с решение на правителството бяха определени кои са регионални производители. В съответните общини и области ще се предлагат стоки на такива производители, които имат място на осъществяване на дейността на територията на съответната административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея област.

Източник: legalworld.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.