Възнаграждението на магистратите да се обвърже със заплатата на председателя на КС

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Основната заплата на съдиите да се обвърже като процент от възнаграждението на председателя на Конституционния съд като този процент да е различен за нивата в съдебната система – районно, окръжно, апелативно и върховно.

Този отговор са посочили 92.3% от съдиите, участвали в анкета за начина, по който да се формират възнагражденията в съдебната система.

7.7 на сто от тях са на мнение, че сегашният вариант за формиране на заплатите, залегнал в чл. 218, ал. 2 и ал. 3 от Закона за съдебната власт е справедлив. Разпоредбата гласи: „Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт. (3) Възнагражденията за останалите длъжности в органите на съдебната власт се определят от пленума на Висшия съдебен съвет“.

През януари Съюзът на съдиите обяви, че започва да събира мнения и предложенията от магистратите за изготвяне на нова система за определяне на заплатите в системата. Според ССБ сегашният начин на формиране на възнагражденията не позволява да се прецени доколко справедливи са разликите в заплащанията на съдиите на различни нива. От организацията са на мнение, че моделът трябва да отчита качеството на работа на съдията, без да стимулира „нездрав кариеризъм“, а само повишаване на компетентността и това да води до по-високо заплащане.

Повод за кампанията беше решението на Пленума на ВСС, с което от 1 януари т.г. заплатите в системата бяха увеличени с 10% за всички магистрати, а парите за ранг с по 100 лева. Преди това имаше идея на деветима членове на ВСС за увеличение на заплатите с твърда сума от 204 лева за всички магистрати. Това породи дебат в съвета за справедливото определяне на възнагражденията в системата и предложение да се изработят критерии за това. Този въпрос е бил обсъден на работно заседание на Пленума, но на него не е имало единодушие как да се подходи – дали работна група от Министерството на правосъдието да изготви предложения, или промените да бъдат предварително обсъдени на по-широка основа.

55.6% от съдиите, участвали в допитването, освен обвързването на заплатите с тази на председателя на КС, са посочили, че трябва да се вземат предвид и рангът, длъжността и съдийският стаж, като превес в отговорите се дава на ранга (40.7%).

25.9% са на мнение, че е достатъчно само рангът да се отчита, а 7.4 на сто – само длъжността. Останалите не са посочила нито една от опциите.

Мнозинството от анкетираните (70.4%) намират, че сегашното възнаграждение на съдиите, които са защитили докторат по право е достатъчно. 29.6 на сто са на обратната позиция.

Повече от половината участници в проучването са на мнение, че разпоредбата в ЗСВ, която регламентира обезщетението при пенсиониране, е справедлива (63%).

Според чл. 225, ал. 1 от ЗСВ: „При освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20“. Съдията, навършил 65 години, получава максималната пенсия, която в момента е 910 лева.

22.2% от допитаните посочват, че вместо еднократно парично обезщетение, месечната пенсия на магистратите трябва да бъде процент (например 50, 60 или 70%) от последното брутно месечно възнаграждение на съдията преди пенсионирането му. Останалите 18.5 на сто на друго мнение, но не казват какво е то.

Това са първоначалните данни от проучването. Дебатите продължават, като ще бъдат обсъдени и други предложения. Сред тях са дали трябва да се заплащат разходите на магистрати, които живеят в един град, а работят в друг, защото това ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите; следва ли да се взема предвид натовареността на институцията, в която работят съдиите при определяне на заплатите им; трябва ли да се намали разликата във възнагражденията на различните нива в съдебната система, като се увеличат тези на районно ниво; необходими ли са допълнителни компенсации, защото съдиите не могат да получават странични доходи; следва ли да се заплащат пътят, храната и спането за двуседмична почивка в страната на магистрата и семейството му и др.

След като отговорите бъдат получени и обобщени и предложенията станат ясни, те ще бъдат внесени във Висшия съдебен съвет.

Източник: lex.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.