Дисциплина, организация и доверие между институциите и обществото – изходът от COVID-19

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Aко не действаме сега, кризата може да се превърне в хуманитарна за хиляди българи. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с премиера Бойко Борисов, министри, председателят на Националния оперативен щаб по справяне със заразата с COVID-19 генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на щаба.

На срещата държавният глава уточни, че паралелно със здравната криза се развива икономическа и социална, а в тази ситуация България, подобно на ред други страни, е показала липса на готовност за пандемията. По думите на президента трябва да се овладее спекулата и да не се допуска някои хора да печелят на гърба на здравето на хората, като формулата за успешен изход от тази криза е дисциплина, организация и доверие между институциите и обществото.

"В страната се вихри спекула с най-необходимото - лични предпазни средства и дезинфектанти. Понеже институции не виждат това, призовавам всички хора да продължават да публикуват в социалните мрежи, защото е грозно да има българи, които да спекулират със здравето. Можем да излезем от тази криза само с дисциплина, организация и доверие между институциите и цялото общество", каза президентът Радев.

Държавният глава настоява още да не се стига до най-големия проблем, който бе установен в Китай - пропуск в защитата на медицинския персонал в борбата със заразата.

"Преди да изнасяме предпазни средства, нека подсигурим всички сектори, в които има нужда от тях - зъболекари, аптекари и т. н.", добави президентът.

"Още веднъж - всички да се отнасяме с разбиране към усилията на изпълнителната власт при форсмажорни обстоятелства Очевидно засега България задържа заразата. Важни са мерките, а не терминът извънредно положение. Мерките да бъдат добре планирани и добре осигурени. Аз съм обнадежден в това, че се вслушаха хората в призива на щаба и правителството. Хората спазват и социална изолация, има какво още да се желае, но е налице резултат", уточни още Радев.

В момента у нас няма проблем с предпазните средства и в "краткосрочен и средносрочен план сме обезпечени", заяви вицепремиерът Томислав Дончев и уточни, че кредитен ресурс се гарантира за фирмите. Що се отнася до домашната карантина за пенсионерите, Дончев обясни, че това веднага вади необходимостта от разширяване с пъти обхвата на службите за социален патронаж.

"Това означава три пъти по-голям брой хора и техника, които са в състояние да разнасят вода, храна и медикаменти на всички възрастни хора, което планираме да стане със средства от оперативните програми", каза Дончев.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев също се изказа по темата, посочвайки, че се използват всички налични канали за снабдяване с нужните пособия за защита. В това число влиза и местното производство, което бе мобилизирано през изминалите дни.

"Всеки един ден се съобщава за потребностите от лични предпазни средства. Доставени са количества, които са необходими за медиците на първа линия. Държавният бюджет също отпуска средства. За възрастните хора предвиждаме ТЕЛК становищата, които изтичат, да продължат още 2 месеца, както и протоколите за скъпоструващи лекарства. В БЧК започват да постъпват налични предпазни средства и апаратура. Очакваме и предпазните средства от Китай", добави още министър Ананиев.

МВР изпълнява няколко приоритета - освобождаване на административна тежест за някои услуги на гражданите (документи), удължаване на разрешителните за оръжия и боеприпаси, същото важи за удължаването на срока за газовите уредби на колите - до май месец, заяви от своя страна вътрешният министър Младен Маринов. Той коментира и извънредния труд на служители на МВР по границите. По отношение на незаконната търговия, контрабандата и спекулата Маринов заяви, че има много сериозен контрол, за да се гарантира, че гражданите ще могат да се запасят.

Началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски информира, че е рано да се каже, че сме овладели ситуацията, макар до този час на деня броят на заразени да се запазва.

"Вече получихме първите облекла, които са 15 пъти по-надеждни от еднократните, те са много здрави. Те са много удобни и не затрудняват работата на екипите. До края на седмицата трябва да има 8000 облекла. Маските с високо ниво на защита трябва да се използват от медиците, които работят с болните от коронавирус. Има дефицит на молекулярни биолози. А бързите тестове имат някои недостатъци - те дават 20% фалшиво отрицателни проби и 20% фалшиво положителни", уточни още проф. Мутафчийски.

Премиерът Борисов изрази съгласието си с президента Радев, като подчерта, че няма да се изнасят предпазни средства, докато не се презапасим, тъй като никой не гарантира колко време ще продължи тази криза.

"Спираме износа, защото нашето население е най-важно, но ние имаме договори, които предстои законово да откажем. За радост в България шивашката и текстилната индустрия е добре развита. Нека някой не реши, че сме тръгнали да развиваме бизнес и да изнасяме преди да сме подсигурили всички наши сънародници, които имат нужда от защита. Едва след това можем да си мислим за износ. Както всички направи към нас, спирайки поръчките, така ще направим и ние сега. Един комплект няма да се изнесе навън, докато не се презапасим, защото никой институт не дава гаранция, че тази епидемия ще премине за кратко време", заяви Борисов.

Източник: legalworld.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.