Електронен подпис и посещение на МВР в офиса спасяват от опашки за новите документи

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

999 018 лични карти и 637 743 паспорта изтичат през 2020 г. През 2021 г. са повече - 1 088 116 карти и 563 129 паспорта, или общо над 3,3 млн. лични документа и то без да броим шофьорските книжки. При предишната голяма кампания за издаване на лични карти през 2010 г. често се налагаше хората да си вземат отпуск, за да се редят на опашки за нов документ. Очаква се струпване на хора и сега, особено през юли и август, когато българите от чужбина се прибират масово. Преди това пък хората планират пътувания, а голямата част от личните документи изтичат точно тогава. Най-много обаче са в края на годината - през ноември и декември. Затова от края на миналата година МВР призовава хората да подават заявления и да не чакат последния момент, за да спестят време и нерви в чакане по опашки.

Подадените заявления досега са пренебрежимо малко. През януари, февруари и март гишетата няма да са толкова натоварени и все още има време за бърза подмяна на старите лични карти, паспорти и шофьорски книжки.

Ето полезна информация и няколко практически съвета, които ще ви помогнат да не чакате на опашки:

  1. Подаването на заявления става във всички звена на "Български лични документи", без значение къде е постоянният ви адрес. Достатъчно е да е на територията на

областта или София-град. Това са всички районни управления и областната дирекция.

Пример - живеете в столичния кв. "Люлин", но работите в "Младост". Излизате от вкъщи, когато районното управление на МВР отваря врати, и се прибирате от работа, след като е затворило. Личните ви документи скоро изтичат, но не намирате време да посетите управлението по местоживеене. В този случай отивате в районното в "Младост", където работите, и си подавате заявлението. Може да стане и в обедната почивка. Мярката е въведена за улеснение и удобство на хората. На място в "чуждото" районно може да получите готовите си документи след 30 дни, ако сте избрали обикновена услуга. От справка на Столичната дирекция на полицията става ясно, че най-слабо натоварено в първите дни на 2020 г. е 8-о районно в кв. "Дружба". Почти 3 пъти повече граждани се обслужват в 6-о районно в "Красно село".

Хората от Шумен например могат да си подадат заявлението за нови документи в районните в Нови пазар, Каолиново или Велики Преслав, които са на територията на областта. В тези малки градове на 6 януари нови лични карти и паспорти са заявили по десетина души, а в Шумен - 105, или десет пъти повече.

  1. Подавайте заявления за нови документи онлайн на e-uslugi.mvr.bg. Ако ще има опашки на гишетата, те ще са при подаването на заявления. Десетки хиляди българи имат електронни подписи и те могат да се възползват от електронната услуга, за да не чакат на опашки. При подаване на искането получавате попълнено заявление с личните данни. След като то бъде разгледано от служител, ще ви уведомят с мейл за дължимата сума и ще имате възможност да платите отново по електронен път. В този случай сами посочвате къде искате да получите готовите си нови документи. 

  2. Работодатели, които не искат служителите им да отсъстват от работа, за да се редят по опашки за документи, могат да направят искане до съответната дирекция на МВР да бъдат посетени на място в офиса.

Вътрешното министерство има мобилни биометрични станции. След заявката от шефа служителите на МВР пристигат, приемат заявления, снимат, вземат отпечатъци. От услугата могат да се възползват държавни и общински администрации, но и частни фирми. Със сигурност на работното място няма да се чака на опашка, а докато колегата е в мобилната приемна, останалите продължават да работят.

  1. Платете таксата, за да не ви връщат. Към заявлението задължително се прилага и документ за платена държавна такса. Това може да се случи, преди да се запътите към гишетата, и да се направи по няколко начина. Всяка дирекция в страната си има банкови сметки, по които трябва да се преведат парите - от клон на която и да е банка, по интернет или направо на ПОС терминала на гишето. За лична карта таксата е 18 лв. за обикновена поръчка (до 30 дни) и 36 лв. за бърза услуга (до 3 дни). Експресната е 90 лв.

Личните карти за хората над 58 г., които са безсрочни и няма да се подновяват повече, са 11 лв. за 30 дни и 22 лв. за 3 дни. Хората над 70 г. не плащат нищо.

  1. Заявленията се дават на хората попълнени с данните, налични в системите на МВР. Те обаче трябва да се проверят, да се попълни квадратчето "вярно" или "невярно" и да се попълнят там, където липсват данни. Ако има нови, трябва да се помисли предварително, защото ще са необходими документи от други институции.

Например за жените, които наскоро са сключили брак и са сменили фамилията си, ще е нужно удостоверение от общината. Разведените, които си връщат старите фамилни имена, трябва да донесат съдебно удостоверение. Ако е сменен постоянният адрес и това не е отразено в автоматично генерираното заявление, ще е нужен документ от общината за новия.

Документите, които ще се издават, са от стария образец. Новите, с чип за електронна идентификация, бяха отлагани няколко пъти от парламента. Последно - за 1 октомври 2020 г., когато се очаква да има техническа възможност за издаването им.

Още се помнят опашките и хаосът пред полицейските управления през 2010 година, когато много хора подновиха документите си за самоличност. Чакаше се по цял ден, понякога и по два. Срив в сървърите и системата на фирмата, която спечели обществената поръчка за изготвянето на документите, бяха само част от причините. Другата беше липса на информация за това какво трябва да се направи. Хора бяха връщани, защото не носят удостоверения за постоянен адрес, който са сменили, медицинско свидетелство за шофьорската книжка или документ за платени глоби. Само в един ден тогава се подаваха около 18 хиляди заявления за нови документи, което блокира системата. Освен това служителите на МВР не бяха свикнали да работят с новата система или по-точно нямаха време за това заради забавянето при процедурите по въвеждането.

Източник: legalworld.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.