Задава се краят на съдебните дела на хартия

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Томовете папки със съдебни документи на хартия ще изчезнат, а хората ще имат достъп до делата, по които са страна, чрез домашния си компютър. От началото на следващата година трябва да започне тестването на Единната информационна система на съдилищата, а до края на 2020 г. да стартира и електронното правосъдие. След повече от 10 години усилия Единната информационна система на съдилищата е на път да стане факт. Тя ще бъде свързана и с Единния портал за електронно правосъдие и така ако сме страна по гражданско, търговско или административно дело, няма да е задължително да ходим до сградата на съответния съд.

Гергана Мутафова, член на Висшия съдебен съвет: Гражданите ще бъдат облекчени чрез по-лесен, бърз и сигурен достъп през единния портал до единната информационна система до електронни документи, които касаят техни дела. До искания, молби, справки и удостоверения, които те желаят да им бъдат издадени. Подаване на различни видове документи, свързани с дела, които те водят или се водят срещу тях. Промяна на начина на съдопроизводството, т.е. въвеждане на пълно и повсеместно електронно правосъдие.

Достъпът до системата за граждани ще бъде с квалифициран електронен подпис. Удобство ще има и за адвокатите, които вече ще могат да четат материалите по делото, за което са упълномощени, от кантората си, а не да прелистват папки в адвокатските стаи на съдилищата.

Гергана Мутафова, член на Висшия съдебен съвет: Ще имат възможност, чрез създаден потребителско име и парола, създаден профил да правят справки, да правят искания за получаване по електронен път на протоколи от дела, да подават молби, жалби, искания за удостоверения, всичко по електронен път.

С единната информационна система на съдилищата ще се повиши и контрола върху бързината на съдебния процес.

Гергана Мутафова, член на Висшия съдебен съвет: Всеки един момент ще могат да се извършват справки за това с каква срочност се работят делата, къде се намира всяко едно дело, кога е върнато съответното дело. Пак казвам пълен достъп на Инспектората на ВСС до Информационната система и до движението на делата.

Между отделните съдебни инстанции делата също ще се движат изцяло по електронен път.

Източник: legalworld.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.