Закон изравнява минималната пенсия с линията на бедност

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Минималният доход на пенсионерите над 65-годишна възраст да стига прага на бедност у нас, който към момента е 348 лв. Това предвижда проект на Закон за защита на правата и интересите на възрастните хора, който "Обединени патриоти" внесоха в парламента.

1,2 милиона пенсионери у нас могат да се възползват от новата помощ, обясни пред "Труд" съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов (ВМРО). Средният размер на пенсията за прослужено време и старост на тези 1 200 000 пенсионери е около 280 лв. Това означава, че средната месечна добавка за издръжка на възрастните хора ще е около 70 лв.

Според разчетите на патриотите за нея от държавния бюджет ще трябва да се отделят допълнително около половин милиард лева всяка година.

"Пенсията си е пенсия, но трябва да има допълващо социално плащане, с което пенсионерите да стигнат до минимума, за който държавата смята, че може да се оцелее в България. Това ще е социална помощ за положилите труд 30-40 години, плащали осигуровки. Нашият основен проблем е, че имаме огромно количество стари пенсии, които са отпускани при ниски доходи, и тези пенсии не догонват нивото на доходите", коментира Веселинов.

Цитираните в законопроекта данни на НОИ показват още, че за 2018 г. хората, получаващи пенсии за осигурителен стаж и възраст, са 1 535 996. Средният размер на пенсията за прослужено време и възраст, която получава един човек през 2018 г., е 384,36 лева.

В законопроекта се посочва, че към 31.12.2018 г. броят на пенсионерите, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст (в размер на 207,60 лв. – колкото е била минималната пенсия за 2018 г.), е 399 131 души. Тук не са включени хората, които получават социална пенсия. Заедно с тях бройката на тези с пенсия до 207, 60 лв. нараства до 672 174 души по данни на НОИ за 2018 година.

"Нашият законопроект няма общо с предишни опити да се прокара закон за възрастните хора. Това е изцяло нов подход в социалната сфера, изобщо към въпроса за възрастните хора. Това е кодификационен закон, който трябва да покаже основните направления, в които да се развива държавната политика към възрастните хора. Основни моменти в него са гарантираното право на труд, на продължаващо образование, създаване във всяка община на клубове, така наречените съвети на старейшините, които да се произнасят по всички въпроси", обясни още Веселинов.

Източник: legalworld.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.