Закриват 11 районни прокуратури

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно реши да предложи на Пленума към Съвета да закрие 11 районни прокуратури в страната. Това са районните обвинения в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

В началото на заседанието главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че предложението за това е направено след няколко работни обсъждания, включително с участието на административните ръководители на всички районни прокуратури, както и на ръководители на окръжните структури.

Изготвеното след обсъждането предложение е на първо време да бъдат закрити 11 прокуратури, преди да се пристъпи към крайното оптимизиране и окончателното въвеждане на унифицирания модел у нас. Работната група е взела предвид и решението по дело № 13/2016 г. на Конституционния съд, според което структурата на прокуратурата трябва да е в съответствие с тази на съдилищата. При изготвянето на предложението е взето предвид и състоянието на определената прокуратура, както и нивото на престъпността в региона, поясни още главният прокурор.

Освен закриване на изброените обвинения, Колегията ще предложи на Пленума да разкрие и териториални отделения на закритите прокуратури в най-близките райони. Така се предлага разкриване на териториално отделение на Районна прокуратура - Белоградчик и Кула във тази във Видин, на Дряново и Трявна в Габрово, на Тервел в Добрич, на Ардино в Кърджали, на Брезник и Трън в Перник, на Мадан и Чепеларе в Смолян, и на Тополовград в Ямбол.

Съгласно чл. 30, ал. 2, т. 7 от ЗСВ Колегията предлага закриването на тези прокуратури и разкриването на съответните териториални отделения да се състои, считано от 1 януари 2019 година.

Членовете на Колегията предлагат още Пленумът да извърши предварително съгласуване на това предложение с Министерството на правосъдието.

В хода на дебата по казуса, думата взеха само Гергана Мутафова и Сотир Цацаров, които изразиха благодарност към екипа, работил по така направеното предложение. Гергана Мутафова дори определи момента като "исторически". "Свърши се огромна работа и от колегите от предходния ВСС, както и от страна на Прокуратурата. Голяма работа предстои обаче и оттук насетне по детайлите, както във връзка с имуществата на районните прокуратури, така и във връзка с промяна на щатове на служители и разписания", заяви Мутафова и изрази увереност, че с въвеждането на унифицирания модел по отношение на прокуратурата ще се подобри качеството на правосъдието и условията на труд на магистратите и администрацията при оптимален разход.

Главният прокурор Сотир Цацаров също благодари на колегите си. "Дължим благодарност и на предния и на този състав на Колегията. Дължа лична благодарност и на заместника ми Пенка Богданова. Дава се старт на нещо, което ще изисква внимателна, разумна и значителна работа занапред", поясни Цацаров и даде възможност на колегите си да пристъпят към гласуване.

Предложението бе подкрепено с 10 гласа "за".

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.