Заповедите на здравния министър стават закон след 13 май

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Заповедите на здравния министър Кирил Ананиев, с които се въвеждат предпазните мерки срещу разпространение на коронавируса, ще бъдат записани в закон, пише "24 часа". Това предвижда сценарият, по който юристите на правителството и управляващата коалиция подготвят излизането на България от обявеното извънредно положение на 13 май. 

Юристите на Министерския съвет вече работят по законови текстове, които да дадат възможност ограничителните мерки за носене на маски, работата на магазините, движението между градовете да могат да се прилагат и след края на извънредното положение. В момента заповедите на здравния министър се издават въз основа на обявеното извънредно положение.

Два са вариантите за законови промени, които обсъждат управляващите.

Първият предвижда промяна в закона за бедствията, по-специално в текстовете, които регламентират преодоляването на щетите от бедствия и аварии. Този закон така или иначе има регламентация за кризисни ситуации, свързани със заплаха за здравето на населението.

По-предпочитан обаче бил друг вариант, разказаха пред "24 часа" представители на управляващите партии. При него ще се промени законът за здравето, а в преходните и заключителните разпоредби ще бъдат записани промени в още поне 7 закона. Така всяка от заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев ще стане реално законов регламент, но с определен срок на действие. А при нужда сроковете в законите можело да бъдат удължени или съкратени.

Вторият вариант ще даде възможност да бъдат вкарани и всички икономически и социални мерки в една законова промяна. В момента те са разписани в закона за извънредното положение, но ще отпаднат след отмяната му, обясниха юристи.

Окончателните текстове за отмяна на извънредното положение трябва да са готови в средата на следващата седмица.

Източник: legalworld.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.