Правната комисия в парламента започва сезона с второ четене на мащабните промени в ЗСВ

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Правната комисия на Народното събрание излиза от коледните празници и влиза в заседателната зала в сряда. Единствена точка в дневния й ред за първия работен ден след празниците е обсъждането за второ четене на мащабния законопроект за изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), който бе приет на първо гласуване в края на септември м.г.

Както "Правен свят" вече писа, основният акцент в законопроекта първоначално беше идеята за създаването на помощни атестационни комисии, които ad hoc да оценяват магистратите, като целта е да се облекчи и подпомогне работата на Комисията по атестирането и конкурсите, която работи във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Проектът засяга и основополагащи фактори, свързани с кариерното развитие на магистратите, като конкурсите, както и евентуалното им отстраняване от длъжност, в случай на образувано срещу тях наказателно производство.

Законопроектът, приет на първо четене, предлага и промени в чл. 230 от ЗСВ, който бе обект и на произнасяне от страна на Конституционния съд. Според предложената редакция на чл. 230 се предвижда във всички случаи да се прави преценка от съответната колегия за допускане на отстраняването от длъжност и задължително да се предостави възможност за изслушване или депозиране на писмено становище от съответния обвинен магистрат, като по този начин се въвежда елемент на състезателност. Предвижда се срокът за отстраняване в досъдебната фаза на наказателното производство да не е по-дълъг от този по чл. 234, ал. 8 от НПК, като при промяна на обстоятелствата, както по време на досъдебното, така и на съдебното производство, отстраненият магистрат да може да иска възстановяване на заеманата длъжност.

Съществена е промяната, която се предлага относно реда за извършване на проверката за интегритет и уреждане на нейното съдържание. Предвижда се, че проверката ще се извършва в двумесечен срок след приключване на предварителното проучване. Дава се право на главния инспектор да удължи срока на проверката еднократно с до два месеца, тъй като практиката съобразно сегашната възможност за удължаване с един месец показва, че често то е недостатъчно.

По-късно, между двете четения, депутати от различни парламентарно представени партии направиха редица предложения за допълване на проекта, сред които и спорната идея за въвеждане на т.нар. "кариерни бонуси" за членовете на кадровия орган. Предложението дойде от председателя на правната комисия Анна Александрова и група народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", като целта е след изтичането на мандата на кадровиците, те да могат да се върнат на работа като магистрати на местата, които са заемали преди да бъдат избрани за членове на ВСС, на равни по степен длъжности или такива, които са с едно ниво над заеманото до момента. Предложението на управляващите разбуни духовете в магистратските среди, както и сред самите членове на ВСС, повечето от които ясно заявиха, че дори подобна възможност да бъде приета от законодателя, те няма да се възползват от нея.

Второто предложение, което направи силно впечатление и предизвика реакцията на магистратите, бе внесено между четенията от депутати от партия "АТАКА", начело с лидера им Волен Сидеров, които поискаха пълна забрана за всички съдии, прокурори и следователи да участват в съсловни организации и сдружения.

При обсъждането на законопроекта по време на заседание на Пленума на ВСС и кадровиците имаха някои бележки, като например – магистратите, които участват в КАК и оценяват колегите си да взимат допълнително възнаграждение за тази си дейност, както и да отпадне периодичното атестиране на всеки 5 години за съдии, прокурори и следователи, които вече са несменяеми. Депутатите до момента не са ги отразили в настоящия законопроект.

Източник: legalworld.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.