Прецедент! ЕП блокира кандидатите за еврокомисари от Румъния и Унгария

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Kандидатите за еврокомисари от Румъния и Унгария са в конфликт на интереси, което възпрепятства техните кандидатури и те не могат да преминат към изслушванията през следващата седмица, решиха евродепутати. Правната комисия на ЕП поиска допълнително изслушване на предложената за еврокомисарка по транспорта Рована Плумб от Румъния преди официалния устен изпит следващата седмица, защото тя не декларирала два изтеглени заема на стойност близо 1 млн. евро. Извънредното допитване на унгареца Ласло Трочани, на когото е възложен ресор "Съседство и разширяване", се наложи заради юридическа кантора, която основал през 1991 г., преди да стане правосъден министър в правителството на Виктор Орбан.

След гласуване правната комисия постанови, че и двамата са в конфликт на интереси и препоръча на Фон дер Лайен да вземе мерки. Това може да означава, че те трябва да бъдат сменени. Подобно развитие се случва за първи път заради новите правомощия на парламентарната правна комисия. Засега е ясно, че изслушванията на двамата се отлагат. Говорителката на ЕК Мина Андреева уточни, че процедурата засега е отменена, което обаче не означава, че кандидатите непременно ще бъдат заменени. Следващата стъпка е председателят на Европарламентът да попита Фон дер Лайен как иска да се продължи.

Още с номинирането си и двамата кандидати бяха сочени за силно проблеми лица. 59-годишната румънка бе обвинена, че разработила правителствено решение в полза на компания, близка до бившия силен човек на левицата в Румъния - Ливиу Драгня, който е в затвора от май.

След обявяването на Трочани последваха критики, че той стои зад закона, с който бе забранено на НПО-та да работят с бежанци, както и зад поправките, довели до закриване на американската програма на Централноевропейския университет в Будапеща.

Предстои да бъде изяснено дали двамата все пак могат да се явят на насрочените за следващата седмица устни изслушвания, където за 3 часа те ще трябва да отговорят на 25 въпроса. Ако не бъдат допуснати, Букурещ и Будапеща трябва да изпратят други кандидати. Дори да положат устен изпит, спорните кандидати може да бъдат отхвърлени от изпитните комисии.

Източник: legalworld.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.