Публичните регистри в интернет не нарушават Закона за личните данни

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/pravencatalog.com/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Поддържането на публичен регистър в интернет на подадените декларации представлява изпълнение на законоустановено задължение на администратора на лични данни. Това се казва в становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Националната агенция за приходите (НАП) в отговор на идентични въпроси от двете институции във връзка с приложение на Общия регламент за защита на данните при изпълнение на разпоредбите на ЗПКОНПИ.

При оповестяването им, декларациите на лицата, заемащи висши публични длъжности съгласно чл.6 ал.1 от ЗПКОНПИ не следва да съдържат ЕГН, номер на документ за самоличност, адрес, подпис на декларатора, номера на банкови сметки и банкови карти, се уточнява в становището. От КЗЛД допълват, че по отношение на трети лица могат да бъдат публикувани само изрично предвидените в нормата на закона лични данни.

"Поради липса на нормативно определен срок за достъп до публикуваните в интернет декларации, следва да се приложи принципът за "ограничение на съхранението", се казва още в становището на КЗЛ. Според членовете на комисията, релевантен би бил срокът за съществуване на правоотношението между органа по избора или назначаването и задълженото лице по смисъла на ЗПКОНПИ.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Pravencatalog.com
най-функционалният и посещаван сайт с информация за правни услуги в България

Най-големият Правен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на правото. Свързващ Ви с най-добрите адвокати, правни кантори и нотариуси. Pravencatalog.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за правни услуги, съвети и специалистите, които ги предлагат.